Compare Listings

Kom luxe-vastgoed bezichtigen aan de Costa del Sol

Een bezichtigingstrip zal u overtuigen. U moet immers de panden en de omgeving zien, de sfeer proeven en erin ondergedompeld worden. Tenzij u de Costa del Sol al kent, stellen we voor er enkele dagen te verblijven en de regio met ons te verkennen. Graag zijn we uw persoonlijke, ervaren gids.

bezichtigingstrip-high-living-real-estate-vastgoed-spanje-marbella-belgie-agenda

Bezichtigingstrip in enkele stappen

STAP 1: Uw wensen worden ter harte genomen

Uw interesse om luxe-vastgoed te kopen aan de Costa del Sol, wordt besproken met de ervaren vastgoedmakelaar. Er wordt geluisterd naar uw wensen en budget. Op uw maat wordt de beste selectie gemaakt uit het brede aanbod top vastgoed. U wordt op de hoogte gebracht van de panden die in aanmerking komen.

STAP 2: De bezichtigingstrip

U wordt opgehaald aan de luchthaven in Malaga, naar uw hotel gebracht en begeleid bij het bezoek van de prachtige panden die overeenkomen met uw wensen. Uw High Living Real Estate contactpersoon ter plaatse is een ervaren vastgoedmakelaar die al jaren de lokale gewoonten kent. Verwacht gerust een vriendelijke, efficiëntie en grondige kennis van zaken. Niets leuker dan mooie huizen kijken en uw dromen waar kunnen maken.

bezichtigingstrip-high-living-real-estate-vastgoed-spanje-marbella-belgie
bezichtigingstrip-high-living-real-estate-vastgoed-spanje-marbella-belgie-panden

STAP 3: Hoe verloopt vastgoed kopen in Spanje?

Er wordt een bezoek gepland naar de projecten die overeenkomen met uw wensen. Geen tijdverlies dus. En als u uw droomwoning gevonden hebt, mag u rekenen op advies doorheen het hele koopproces. Met kennis van zaken en ervaring. Zo wordt vastgoed kopen in Spanje aangenaam, zorgeloos en verloopt het zonder stress.

STAP 4: Het vastgoed koopproces

Nadat u hebt besloten welke woning u wilt kopen, raden we aan om met uw fiscalist/accountant/boekhouder te overleggen. Tevens is het aangewezen in Spanje een bekwame plaatselijke advocaat te nemen die gespecialiseerd is in onroerend goed. Wij hebben ervaring met capabele Nederlandstalige advocaten / economen /fiscalisten uit Marbella die we u warm kunnen aanbevelen moest u zelf niemand kennen. Het gebruik van een advocaat is gangbaar in Spanje. Hij kan u uitgebreid adviseren en doet het ‘due dilligence’ onderzoekswerk (vergelijkbaar met wat in België de notaris doet). De advocaat is onmisbaar. Hij begeleidt u stap voor stap. 

Pas na het advies van uw plaatselijke vastgoedadvocaat sluit u de overeenkomst met de verkoper over de prijs en andere voorwaarden. Tevens dient u dan een reserveringsovereenkomst te ondertekenen en een aanbetaling te doen (normaal tussen 6.000 en 15.000 euro). Hiermee wordt het eigendom effectief van de markt gehaald en wordt de prijs bevroren. De aanbetaling is niet terugvorderbaar als u besluit om niet door te gaan met de koop (behalve wanneer er een schriftelijke overeenkomst is waarin dat anders wordt bepaald, bijvoorbeeld als een hypotheek is vereist maar niet wordt verleend of het juridische due-dilligence onderzoek van uw advocaat tegen de aankoop adviseert).

De advocaat kan u helpen bij het opzetten van een Spaanse bankrekening en het verkrijgen van een N.I.E. (Número de Identidad de Extranjero – het vereiste Spaanse belastingidentificatienummer, toegewezen aan een buitenlander die een woning in Spanje verwerft). Wat nog belangrijker is: uw advocaat zal een volledige due diligence uitvoeren op het eigendom dat u van plan bent te kopen, evenals op de verkoper. Dit proces zal fundamentele verificaties omvatten van de vraag of de grond en het gebouw naar behoren zijn geregistreerd bij de plaatselijke vastgoedregisters, of licenties voor eerste bewoning en bouwvergunningen geldig zijn, of de eigendomstitel geldig is, of er geen schulden zijn, retentierechten, claims of andere beperkingen die van invloed zijn op het eigendom of de verkoper, of het onroerend goed voldoet aan de vereisten van de gemeente en algemene stedenbouw, enz.

Wanneer de due diligence aangeeft dat er geen onoverkomelijke risico’s zijn voor de transactie, zal de advocaat een Private Purchase Agreement (PPA) voorbereiden. Dit is een contract tussen koper en verkoper, dat juridisch bindend is om de transactie voort te zetten. Op dit moment is een aanbetaling van 10 tot 20% van de totale prijs vereist in geval van doorverkoop van onroerend goed en 25% tot 40% in het geval van een nieuwbouw of een off-plan aankoop. De PPA wordt over het algemeen getekend tussen 2 tot 4 weken na de reserveringsovereenkomst / aanbetaling.

Binnen 2 tot 3 weken na ondertekening van de PPA wordt de transactie voltooid door het permanente openbare eigendomsbewijs, de akte (Escritura) te ondertekenen voor een notaris. Voor nieuwbouw kan dit veel later zijn, nl. bij de oplevering. Op dit moment worden alle schulden en andere belemmeringen voor de verkoop gewist door de verkoper en moet de koper het resterende saldo van de aankoopprijs betalen. De notaris registreert het nieuwe eigendomsrecht in de openbare eigendomsregisters en u ontvangt nu de sleutels van uw nieuwe eigendom.

Nu heeft uw advocatenkantoor nog wat follow-up te doen: water en elektriciteit op uw naam zetten, u als de nieuwe eigenaar bij de gemeente inschrijven en honoraria betalen, een verzekering nemen, telefoon- en internetverbindingen regelen, registreren en betalen van de jaarlijkse belastingaangifte voor onroerend goed, enz.

Vraag uw advocaat hoe het zit het met de meerwaardebelasting (capital gains tax) als u uw Spaanse vastgoed na enkele jaren weer zou willen verkopen. Weet tenslotte dat u uw tweede verblijf in het buitenland en de eventuele inkomsten ervan bij de Belgische fiscus moet aangeven (de in het buitenland betaalde vastgoedbelastingen mag u in mindering brengen).

 

Welke extra kosten zijn er verbonden aan vastgoed kopen in Spanje?

– Advocaat: meestal 1% van de aankoopprijs
– Notaris: ook 1%
– ITP (transfer tax) voor bestaande woningen ongeveer 8%, voor nieuwbouw: 0%
– VAT (BTW): alleen voor nieuwbouw: 10%
– Zegelrecht (stamp duties): 1.5% voor nieuwbouw
– Registration fee (real estate registers): 1%
NB : De makelaarsfee wordt betaald door de verkoper
.
Voor nieuwbouw is het alles samen dus ongeveer 14.5% van het totale aankoop bedrag.
.
.

Wat zijn de doorlopende kosten van vastgoed in Spanje?

– IBI (property tax, jaarlijks): gebaseerd op kadastrale waarde, tussen 1000 en 5000 euro per jaar voor woningen boven 1 miljoen
– Community fee, verzekering, water, electriciteit intertnet, etc…
.
.

Zullen we beginnen met een bezichtigingstrip?

high-living-real-estate-cheers-vastgoed-spanje-verkocht